Kısaca; SAFRAN
Kısaca çünkü bu yazıyı eski dosyalar arasında buldum. Gerçekleştirilmemiş bir proje için hazırladığım taslağın bir bölümü. Çabam boşa gitmesin diye, buyurun:
-->
Kaynak belirtemediğim için affedin.
-->
-->
Uzun yolculuklar
sonunda, İpek Yolu sayesinde diğer pek çok ürün gibi çeşitli coğrafyalara
ulaşan safran, her zaman altın kadar değerli olmuştur. Asya, Akdeniz ve
Avrupa’nın altın bitkisi safran, bazı ülke mutfaklarının olmazsa olmazıdır.
İspanyollar’ın paella’sı, Türkler’in safranlı pilavı ve zerde tatlısı safran
olmadan olmaz.
Adını kentlere
veren, adına festivaller düzenlenen safran, mutfaktaki kullanımı dışında
kültürel bir öğe olarak ele alınmalı ve incelenmelidir. Türkiye’de,
Safranbolu’ya adını veren safran bitkisinin yetiştiriciliği bölgede yılda 12-13 kilogram kadardır. Osmanlı
dönemindeki safran üretimi 8-10 tonu buluyordu. Osmanlı’da sünnet düğünlerinde,
özel yemeklerde safranlı pilav, çorba ve zerde sunulurdu. Safran üretimi, günümüzde
ne yazık ki sadece Safranbolu’yla sınırlı kalmış, üretim miktarları da yukarıda
belirttiğim gibi inanılmaz derece azalmıştır. Safranbolu, 1994 yılında UNESCO
tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.
Dünyada safran
üretiminin önemli bir kısmı İspanya’nın Mancha Bölgesinde devam ederken,
1960’lardan beri aynı bölgede Safran Çiçeği Festivali düzenleniyor.
Safranbolu’da da, yaklaşık 10 yıldır Altın Safran Belgesel Filmleri Festivali
düzenlenmektedir.
Safranın tarihsel
süreci ve bulunduğu coğrafyaların niceliğine bakıldığında bugün hakettiği
değeri bulamıyor. Genel olarak kullanılan “altın” benzetmesini ise tam olarak
hakediyor. Geçmişiyle kıyasladığımızda üretim ve kullanım alanları azalsa da
İspanya ve Türkiye hala safranın değerini korumaya çalışıyor.
Kaynak belirtemediğim için affedin.
///
I found this brief article while searching for my ex-project files. This is the part of an outline of a hold off project. Just wanted to share:
Saffron which has
the value of gold had reach to different regions like many other products with
the help of the Silk Road. Golden
herb of the Asia, Mediterrenean and Europe is a must in some cuisines. For
instance Spain’s “paella” and Turkey’s “pilaf with saffron” and “zerde” is
essential.
While giving its
name to cities and festivals worldwide, saffron subject should be handle as
cultural matter besides its culinary usage. In Safranbolu Turkey, which takes
its name from Saffron, cultivation
of saffron is 12-13 kilogram per year while it was 8-10 tons during Ottoman Empire. Zerde, pilaf and soups with saffron
were served in circumcision feasts and dinings in Ottoman Empire. Today,
unfortunately saffron cultivation of Turkey is seen only in Safranbolu with
limited amounts. Safranbolu is in the list of UNESCO’s World Heritage since
1994.
One of the most
important and largest location of saffron cultivation is in Spain’s Mancha
Region. Since 1960 Festival of Saffron Rose is organized in that region. Also
in Safranbolu, Golden Saffron Documentary Film Festival is organized for almost
10 years.
Looking at the
saffron’s historical phase and widespread of it’s locations we can admit that
it does not have the value it deserve. But, deserves the “golden” metaphor.
When we compare it’s cultivation and usage areas with the past, it’s obviously
seen that Spain and Turkey tries to protect the value.
Yorumlar
Yorum Gönder