I cooked green beans in olive oil and ate it... / Zeytinyağlı fasulyeyi pişirdim, yedim...

I'm at an Aegean village called Dikili for a short vacation. I have been working in a professional kitchen full time for 1,5 months. During this refreshing holiday i couldn't keep myself away from the kitchen. Staying in village helps you to find qualified vegetables. So, i have fresh tomatoes, green beans for the first day's meal. If you want to eat a tasty green beans in Turkish style first you should get rid of its spines... Then the other important issue is the cooking process, it is extremely easy but takes some time as it should be cooked in low heat. First cook the little onion cubes in olive oil but on the low heat. Then add garlic. You can slice or put whole cloves... Then finely add your green beans and medium dice tomatoes. Add a little amount of water (you can also use vegetable stock) and salt and sugar!( In Turkish cuisine, especially for the ones that cooked in olive oil you should add a little amount of sugar.) Then add one slice of lemon which i prefer to divide that one slice into three. Cook until it softens a little but on the low heat! Afiyet olsun! ;)

Dikili pazar yerindeki tezgahtan domateslerle birlikte aldığım fasulyeleri de bir an önce pişirip akşama hazır ettim. Balkonda, denize karşı ayıkladığım fasulyeleri kısık ateşte kavurduğum soğanlara ekledim. İnce dilimlediğim sarımsaklarla birlikte orta boy doğradığım taze domatesleri de ekleyip, bir dilim limonu üçe bölüp üzerine koydum. Tuzunu ve şekerini ayarlayıp, azıcık su ekleyip çok kısık ateşte pişirdim. Genelde sebze yemeklerini iyice pişiririz, ben biraz daha az bırakmaya çalıştım ki biraz dişime gelsin diye...

Yorumlar

Popüler Yayınlar