"BANANAS!*" Bir belgesel tanıtımı ötesinde, bir insanlık görevidir.

Nikaragua'da Dole Gıda Şirketi tarafından yetiştirilen muzlarda kullanılan tarım kimyasalları nedeniyle kısır kalmış, hastalanmış ya da hayatlarını kaybetmiş insanların yaşadıklarını gözler önüne seren, Dole Gıda Şirketi'ne açılmış davanın belgeselidir.

Bananas!* belgesel fragmanından bir kare.
 Nikaragua'da pek çok tarımsal üretim yapan uluslararası şirket "nemagon" denilen tarımsal kimyasallarla ürünlerini çeşitli biyolojik canlılara karşı koruma altına alıyor. Tarlalarda çalışanlar ise Nikaragualı çiftçiler. Nemagon gibi pestisitleri solumak ya da bir şekilde onlarla temas etmek zorunda kalan çiftçileri kısırlık, çeşitli hastalıklar ve sonunda ölüm bekliyor. Bizlere "mükemmel" gıdayı sunma adına zengin olan şirketler için insanlar ölüyor.

Bu arada "nemagon" Amerika Birleşik Devletleri'nde 1979'da sağlığa zararlı olduğu için ve yeraltı sularını kirlettiği için yasaklanmış.

İsveçli gazeteci ve yönetmen Frederik Gertten tarafından belgelenen ve devam eden bu kampanya Dole'nin kendisine karşı dava açmasına sebep olmuştur. Şirket, Frederik Gertten'i sahtekarlıkla suçlayarak, elinden gelen çirkefliği yapıyor.

Ben de belgeselin tamamını izlemedim ama web sitesi yeterince bilgilendiriyor. Adamlar festivallere bile davet edilmişler.

Belgeselin websitesi: BANANAS!*
"Bananas!*"dan sonraki süreç Big Boys Gone Bananas!* 


Yorumlar

Popüler Yayınlar