"Soğan" Hasan Ali Yücel - Bir Türk Hekimi

H.Z. Koşay ve A. Ülkücan tarafından hazırlanmış "Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı" kitabında Hasan Ali Yücel'in "Bir Türk Hekimi" adlı eserinden alıntılar var. Osmanlıca'dan bir kelime dahi anlamam fakat, sözlük yardımıyla anlam çıkartabiliyorum.


Soğan

Soğanın tab'ı ıssı vü kurudur
Veli peyda olur derdi ser andan

İder sulardan ol def'i mazarrat
Fesadın yağ alup def ola illet


Kaynak olarak kullanığım eserin ilk baskısı 1961 yılında, ikinci ve son baskısı ise geçtiğimiz yıl basılmış. Anadolu yemeklerine dair güzel, fazla derin olmayan ama yemekten anlayana yeterli gelecek kadar bilgi veriyor. Benim için oldukça faydalı bir eser.

Yukarıda, anladığım kadarıyla soğanın "kuru" olmasını vurguluyor, ardından herhalde, sıkınıtın en baştan kendisini göstereceğinden ve soğan yardımıyla idrar yoluyla hastalığın atılacağından...

Tam olarak soğanın ne faydası var onu çıkaramadım. Anlayan varsa yardımlara açığım...





Yorumlar

Popüler Yayınlar