Kış Çorbası (Karnabahar Çorbası) / Winter Soup

Bir önceki yazımda "kış çorbası"ndan bahsetmiştim. Yavaş yavaş kışı kapatıyoruz. Bu çorbayı yapmak için son haftalar. Pazarda enginarlar, baklalar çıktı bile.

Son iki gündür bahar kendini hissettiriyor. Dün güneşin altında uzuuun bir yürüyüş yaptım. Bugün Bitez sahilinde oturup, doyurucu ötesi bir kahvaltıyla hem karnımızı hem de güneş sayesinde kemiklerimizi, cildimizi doyurduk. Şu an farkettim ki, kırmızı bir burnum var. Ah Mart güneşi... Yine de güneş görmeyen yerlerde üşüyeceğinizden hala kış çorbasına ihtiyacınız var diye düşünüyorum. Bu çorba vejetaryenler, diyet yapanlar, sebze sevmeyenler için ve bence çocuklar için mükemmel. Çorbanın en önemli ayrıntısı soğanları pişirmesinde. Eşit boyda doğramaya özen göstereceğiniz soğanları, kısık ateşte kavurmanızı öneriyorum. Kontrollü ateşte, yakmadan kavuracağınız soğan "karamelize" olacak ve çorbaya tatlı bir rahiya katacaktır. Zaten içindeki malzemelerle yumuşak bir tada sahip olacak ama biz o tada kimyon ekleyeceğiz ve yumuşaklığı bölen güzel bir sertlik katacağız. (Çocuklara kimyon pek olmaz değil mi...?!_neyse kimyon eklemeden bebelere de yedirebilirsiniz bence.) "Sertlik" kelimesi sizi korkutmasın; azıcık katacağımız kimyonun kokusu da çorbanın güzelliğinin bir parçası olacak. Ayrıca, kimyon yerine köri de kullanabilirsiniz. Dünyanın en kolay çorbaların ben yapıyorum. Hiç komplike bir şey yok. Malzemelerinize artı olarak doğal olarak tencere ve bızt yapmak için blender...

1 ufak boy karnabahar (avucunuza sığacak büyüklükte)
1 adet pırasa
1-2 adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
kimyon


:)

Eşit boyda doğranan soğanları, tercihen zeytinyağında kavuruyoruz. Ateşin harlı olmamasına dikkat ediyoruz ki soğanlar kızarmasın. Hafif ateşte, yavaş yavaş yumuşayacak soğanlar müthiş bir tatlılığa erişecekler. Ardından parçalara bölünen karnabaharı, sarımsak ve doğranmış pırasaları da bir miktar kavuruyoruz. Sırayla ekleyebileceğiniz gibi birlikte de eklenebilir. Pişme işlemini suyla tamamlayacağımız için bir miktar su ısıtmak gerekiyor. Suyu, malzemelerin üzerini biraz geçecek kadar ekleyin. Suyu az koymaktan korkmayın. Üzerine ekleme yapılabilir. Ama çok koyarsanız seyrelecek ve kıvamı hoş olmayacak. Sebzeler pişene kadar kaynatın. 1  ya da 1,5 çay kaşığı kimyon ekleyin. Damak tadınıza göre çoğaltabilir ya da azaltabilirsiniz. Yine damak tadınıza göre tuz-biber ekleyin. Blenderla pütürler gidene kadar iyice bızlatın. Pırasaların liflerini kontol edin. İyicene çekilmemişse bir miktar kalıyor ve içerken hoş olmuyor. Eğer kalmışsa ve rahatsız oluyorsanız süzmenizi önerebilirim. Bu kadar. Daha da lezzet isterseniz eğer tereyağı ekleyin!

Bu kadar! Afiyetler olsun...




ENGLISH

1 tiny cauliflower
1 leek
1 or 2 onion
4-5 cloves of garlic
1 or 1,5 tsp cumin powder
salt&pepper
oil (olive oil)


Cut the onion into equal parts then slowly saute them on the low or medium heat to sweeten them as caramelised onion. Then, add your cauliflower, garlics and leek. Saute the vegetables, then add some hot water to cover over a little bit. You may need to add more water, add slowly. It is easier to add more then get rid of too much water. Cook it until all the vegetables get soften. After all add cumin, salt and pepper. Process with a blender. Enjoy.

Yorumlar

Popüler Yayınlar