İmam Bayılmadı, Adam Eğlendi / IMAM HAS FAINTED

Adı en çok ilgi çeken yemeklerden biri sanırım. Bayılan imam kim? Neden bayıldı? Patlıcanla ne alakası var? Birbirinden gereksiz ve birbirine benzeyen hikayeler var. Hepsinde bayılan bir imam ve güzel karısı var, bir de patlıcan...

1844 yılına ait kaynaklarda bu yemeğin adı geçiyormuş. Belki de bu yemeğin hikayesinin ardında bir imam yok. Bir deist, bir deli olabilir ama bir imam yok. Belki 18. yüzyılın sonlarında ya da 19. yüzyılın başlarında yaşamış bir cin fikirlinin buluşudur. Bugün, benim gibi bu yemeğin isminin ardındaki hikayeyi merak eden pek çok kişi var. Bizim delimiz ya da deistimiz, o zamanlarda tahmin etse, herhalde çok eğlenirdi. Belki de tahmin etti ve çok eğlendi.

Yemeğimiz klasik bir Türk yemeği. Patlıcanlarımızı dilerseniz pijama, dilerseniz benim gibi soyup, acısı çıksın diye tuzda bekletmeniz gerekiyor. Ortasına bir yarık açmayı da unutmayalım. Bu arada piyazlık doğranmış soğanlarımızı zeytinyağında kavuruyoruz. Soğanlar pişmeye yakınken yani olmuş gibi gözüküp ama hala sertken sarımsakları ekliyoruz. Dilerseniz hemen, dilerseniz 5 dakika filan sonra doğranmış domatesleri ekliyoruz. Tuzunu ve şekerini de ekleyelim. Bu arada durulanmış ve iyice kurulanmış patlıcanlarımızı kızartıyoruz. Pişene kadar, yumuşaması lazım. Onlar da kızarırken doğranmış maydanoz ve nanelerimizi pişmiş soğan harcımıza katıyoruz. Patlıcanlar pişince bir fırın tepsisine diziyor, içleri dolduruyoruz. Üzerlerine birer adet biber, ister jülyen doğranmış ister bütün koyuyoruz. İçten kalan suyu üzerlerine döküyoruz. Biberler kızarana kadar, 10-15 dakika 180 derece fırınlıyoruz.



6 küçük boy patlıcan
2-3 soğan
4-5 diş sarımsak
2 domates
1/4 bağ maydanoz
1/4 bağ nane
1-2 çay kaşığı şeker
Tuz
Zeytinyağı :)
Bir de, 6 adet küçük biber.



İMAM HAS FAINTED

Yea, this is the name of this traditional Turkish food. "İmam Bayıldı" has been cooked since 19th century. There is no certain explanation about the name of the dish. For this recipe you need,

6 little eggplant
2-3 julienned onion
4-5 cloves of garlic
2 tomatoes
1/4 bunch of parsley
1/4 bunch of mint
1-2 tsp sugar
6 tiny pepper for the top

Peel the eggplants in stripes or the way i did in the photos. Cut the middle part for adding the stuffing later on. Salt them to get rid of its bitterness. Saute julinned onions with olive oil. When it looks like its done but still a little crunchy, add sliced or mashed garlics. Add salt and sugar. 3-5 minutes later add your medium diced tomatoes. Take off the heat, add your minced parsley and mint. Then start to fry the eggplants until they get soften. Place the eggplants on a stove tray, stuff with onion. Place the peppers on top, pour the rest of liquid of the cooked onion. Bake 10-15 minutes in 180 C.


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar