The Pale Blue Door / Soluk Mavi Kapı

The Pale Blue Door, Tony Hornecker projesidir. Set tasarımcısı ve sanatçı Hornecker, Kylie Minogue'dan, Vogue ve Puma'ya kadar büyük işlerde, sahne tasarımlarıyla adından söz ettirmiş. Londra'da yaşayan sanatçı, 2009'dan beri "The Pale Blue Door"la bugüne kadar duyduğum en muhteşem enstalasyon projelerinden bir tanesini gerçekleştiriyor.

Kendini "modern zaman eskicisi" olarak tanımlayan Hornecker'in kurguladığı enstalasyonlar, topladığı ilginç ve eski eşyalardan oluşuyor.

Başarılı, yaratıcı bir adam. Günün birinde ajansı iflas ediyor ve Tony beş parasız kalıyor. Hikayesine göre yemek alacak parası bile kalmıyor. Hikaye buradan sonra yemeğe bağlanıyor; 14 yaşında garsonluk yaparak çalışan Hornecker, 16 yaşında yemek pişirmeye başlıyor. İflas etmiş ve aç kalmış bir adam olarak yapabileceği tek iş önlüğü giymek ve yemek pişirmek oluyor. Ailesinin ve arkadaşlarının desteğiyle, kendi evini gizli ve özel bir restoran olarak işletme fikrini gerçekleştiriyor. Bu mekan elbette yasal değil. İnsanlar gelecek, belirlenmiş menüye para ödeyecek ve bunun karşılığında sanatçının sunduğu, 1920'lerin Berlin'i ve New Orleans'ından izler taşıyan bir ortamda sigarasını içerek, keyifli bir hayal dünyasını yaşayacak. İlk haftanın menüsü biftek, salata ve pudingten oluşuyor. İlk haftasonunun başarısı, sonraki haftasonları da devam ediyor.

Hornecker, yine eski eşyalardan bir restoran enstalasyonu yapıyor. Kaçak olarak işlettiği mekan ilk gece 24 kişilik kapasiteyle hizmet veriyor ardından 45 kişiye çıkartılıyor ve bu illegal mekan Time Out, NY Times gibi mecralarda yer alıyor. Bu arada The Pale Blue Door'da "drag queen"ler yani, bir nevi zenneler de performans sergiliyorlar.

"The Pale Blue Door" adı Hornecker'in ilk yemek servis ettiği evin yıkık dökük, rengi solmuş, mavi kapısından geliyor; Soluk Mavi Kapı.

Proje, Londra'daki Mimarlık Vakfı'nın evsahipliğiyle bir Noel etkinliğiyle devam etti. Etkinliğin biletleri saatler içinde tükendi. Soluk Mavi Kapı, 2009 krizini yaratıcılık ve azimle atlattı.

Pale Blue Door, Hornecker'in ortağı ve arkadaşı Cristobal Muhr'un anavatanı olan Şili'ye taşındı. Muhr'un ailesinin Santiago'daki evinin bahçesinde de yoğun ilgi gördü.

Proje, Berlin, Buenos Aires, Glastonbury, Londra gibi kentlerde devam ediyor. 

The Pale Blue Door'un ilgi çekici atmosferini siz de benim gibi merak ediyorsanız ve imkanınız varsa, bu ay ve önümüzdeki ay Londra'da bulunuyor. Ne yazık ki ben gidemeyeceğim. Ayrıca, rezervasyon için acele etmeli, ekstralar bile tükenmiş olabilir.

http://tonyhornecker.wordpress.com/


Yorumlar

Popüler Yayınlar