Üstünde Kirpi Yürüyen Tart a.k.a. Elmalı Tart + Kirpi Kurabiye

Kimliğini bulamamış gibi bir başlık oldu, biliyorum. İşin sırrı tart hamurunda... Gerisi damak tadı falan filan...

Eskiden beri bu hamuru kullanırım fakat 2 senedir denememiştim. İki sene sonra ne oldu da bu hamurun tarifini yana yana aradım!? Çok sevgili, küçücük fıçıcık Handan'ın doğum günü partisi şerefine!!!

Handan, ilkokula giden, üç oğlanın içinde bir kız çocuğu olarak çılgın ve eğlenceli bir hayata  başlamış, küçük bir cadıdır. Ebesi, onu ilk eline alan çok sevgili babacığımdır. Babamın elinden bu dünyaya gelip, tatlı olmayanı ben henüz tanımadım. Bu yüzden dünyanın en tatlılarına, en güzel tatlıları yapmak, büyük bir keyiftir.

Bu tarif, aslında çok kolayken bazı püf noktaları olabiliyor. Zorlanacağınızı düşündüğünüz noktada, buradan ya da deliciousnotdelicious@gmail.com adresinden sorularınızı iletebilirsiniz.

Bu tarifin bonusu, kalan hamurdan 1 tepsi kurabiye yapabilmeniz. Dilerseniz reçetedeki oranların yarısını kullanarak tek 1 adet tart yapabilirsiniz. İçinden şekeri çıkartıp, tuzlu alternatifler de yapabilirsiniz. Bereket budur! (Yarım kilogram unla, bereket mereket kalmayabilir tabi..)

500 gram un
300 gram tereyağı
200 gram şeker
4 yumurta sarısı
Bir tutam tuz
Vanilya özütü

Tereyağı küçük küpler halinde doğrayın. Biraz yumuşayınca unla birlikte yoğurun. Pırtık pırtık, galeta unu kıvamında bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Panik yok, her şey yolunda. Yumurta dışında kalan malzemeyi de ekleyip, bir güzel karıştırın. En son yumurta sarılarını ekleyin, yoğurun. Hamurla fazla haşır neşir olmayın. Yağı salıp, vıcık olmasını istemiyoruz. Hamuru 15-30 dakika arası buzdolabında dinlendirin.

Tam reçete yapıyorsanız hamurun yarısını alın, unlu tezgahta, yarım serçe parmağı kalınlığında, kalıbınızın çapında açın. Kalıbın kenarlarını da kaplayacağınız için, biraz daha geniş açın ve hamuru kalıba oturtup, kenarlarını yerleştirin.Havalanmaması için çatalla delikler açıp, içine ağırlık yapması için kuru bakliyatlar koyun (fasulye, nohut vs...)

Yaklaşık 30 dakika, 180 derecedeki fırında pişirin. (Pişme süresi fırından fırına değişebilir, kontrol ediniz.)

***
Kurabiye yapacaksanız, aynı kalınlıkta açacağınız hamuru kalıplarla kesin, üzeri kızarana kadar 180 derecedeki fırında pişirin.
***

İçi için:

Yaklaşık 6 adet elma rendelik. Yarım yemek kaşığı kadar tereyağı ve bir su bardağından biraz daha az şeker ve tarçınla rendelenmiş elmayı pişirdik. (Malzemeleri göz kararı ekledik de, elmaların tatlılığına göre şekeri azaltabilir ya da arttırabilirsiniz.) Elmalar güzel bir renk alınca, azıcık soğuyunca tartımızın içine boşalttık. Yenmeyi bekliyor!




Yorumlar

  1. canım benim ellerine sağlık muhteşem gözüküyor, ayrıca bu lezzeti tatmış biri olarak da yorum yapmak istedim, süper olmuştu.Doğum günü kızının annesinden sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar