İç Baklalı Enginar

Enginar ve bakla sezonu açıldı. Yazın habercisi olan bu iki mükemmel sebzenin bir arada sunulması zaten bir klasiktir ve ben de bu klasiği anneannemden öğrendiğim tarza yakın olarak pişiriyorum. Enginar ve baklanın ortak iki kusuru ise kararma ihtimalidir, bunun için un ve limon mutlaka kullanılır. Farkettiyseniz, yemeklerimi mümkün olduğunca en sağlıklı malzemelerle pişirmeye gayret ediyorum.  Bakla ve enginarları ayrı ayrı pişirmemiz gerekiyor. En uğraştırıcı kısmı ise baklaların ayıklanması, iç baklanın yani tanelerin ayıklanmasından bahsediyorum! İlk olarak bakla tanelerinizin dışındaki kabuğu ayıklamanız gerekiyor. Küçük bir bıçak yardımıyla ufak kesiklerle tanelerin dışındaki kalın kabuğu ayrıştırıyoruz.

300 gram taze iç bakla
1 büyük soğan
6-7 adet ayıklanmış enginar
1 limon
Zeytinyağı
Tuz


Orta küp şeklinde doğradığımız soğanları zeytinyağında, orta ateşte pişiriyoruz. Şeker eklemeyeceğimiz için, tavsiyem soğanları mümkün olan en kısık ateşte, uzun sürede pişirmeniz. Böylece karamelize soğana yakın bir tat elde edebiliriz.

Ayıklanmış iç baklalarımızı, 1 tutam tuz ve baklalarda aynı seviyede kaynamış su ile tencereye ekleyip, kısık ateşte pişiriyoruz.

Başka bir tencerede enginarları pişirmeye başlayabiliriz. Mümkünse yayvan bir tencereye zeytinyağını ekliyoruz, ısınınca, enginarları yerleştiriyoruz. Üzerine 1 adet limonun suyunu sıkıyor, tuzunu ekliyor ve enginarların yarısına gelecek kadar sıcak su ekliyoruz ve orta ateşte pişiriyoruz. Arada enginarları çevirebilirsiniz. Enginarı bazıları diri, bazıları iyi pişmiş sever. İstediğiniz yumuşaklığa gelene kadar pişirebilirsiniz.

Yine bir anneanne tavsiyesi vermek istiyorum: Bakla ve enginar pişirirken metal kaşık kullanmıyoruz. Kararmasına neden oluyormuş. Bu bilgiden ötürü hayatımda hiç metal kaşık, kepçe kullanmadığımdan bu bilgi ne kadar doğru bilmiyorum. 

Pişme işlemleri tamamlanınca, enginar çanaklarına baklaları dolduruyoruz. Soğuyunca kıyılmılmış dereotu ile servise hazırdır!


Yorumlar

Popüler Yayınlar