Fındık Ezmeli Tart (Tam buğday unundan ve kahve bonuslu!)

Pate Brisee yani tart hamurunun tarifi Le Cordon Bleu Patisserie and Baking Foundations'tan alınmıştır. 

Beyaz un yerine tam buğday unu kullandım, isterseniz beyaz un kullanabilirsiniz. Aslında işin kuralı beyaz undur ya... ;)

Pate Brisee:

200 g un (elenmiş)
100 g tereyağı (küp küp doğranmış ve soğuk) 
1 yumurta
2 tutam tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
5 ml su (bardağın dibi kadar) 


Hamur yoğurmak için bir makinanız varsa, kullanmanızı tavsiye ediyorum. Yoksa ele kuvvet... 
Elenmiş unla, soğuk tereyağını kum haline gelene kadar yoğuruyoruz. 

Yoğururken:

- Hamurun elimizin ısısından etkilenmemesine dikkat ediyoruz.
- Parmaklarımızın ucuyla yoğuruyoruz. 
- Hamurun yüzeyi aşırı parlaksa, bir kaç dakika buzdolabında soğutup, işleme devam ediyoruz. 

Kum kıvamına gelen hamurun ortasına yumurta ve kalan malzemeleri ekliyoruz ve birbirini tutana kadar yoğuruyoruz. 

Top haline getirdiğimiz hamuru, bir streç filme sarıp, yaklaşık 30 dakika kadar buzdolabından dinlendiriyoruz. 

Hamuru elimizle koyacağımız tart kalıbının ebatında açarak da streç filme sarabiliriz.

Fırını 200 derecede ısıtıyoruz. 

Hamuru tart kalıbına yerleştiriyoruz! 
Çatal veya kürdanla hamura delikler açıyoruz. Üzerine alüminyum folyo ya da yağlı kağıt yerleştirip ağırlık yapması amacıyla fasülye, nohut gibi bakliyat koyuyoruz. 

25 - 35 dakika arasında hamur pişecektir! 


Tart Dolgusu:

:) 

FiskoBirlik Fındık Ezmesi!  Yaklaşık bir kase kadar fındık ezmesini güzelce karıştırıyoruz, spatula yardımıyla tart hamurunun üzerine sürüyoruz. Spatulayı hafif ıslatarak daha rahat sürebilirsiniz! 


Üzerine kahve jölesi yapıyoruz! 1 paket toz jelatine, 2 tatlı kaşığı granül kahve veya paketteki sıvı miktarı kadar filtre kahve yapıyoruz. Hafif soğutup, üzerine döküyoruz! 


Bir kaç saat dinlendirip, hop! 



Daha tatlı, daha fazla hatta biraz da kurabiye yapalımlı bir tarif için:

Yorumlar

Popüler Yayınlar