Bir Tiramisu tarifi! Carminantonio Amca'ya saygılar!

"İtalyanların en ünlü tatlısı nedir?" desem, şüphesiz herkes "tiramisu" diye cevap verecektir.

Peki, ilk tiramisunun 24 Aralık 1969 tarihinde ortaya çıktığını söylesem... Evet, Carminantonio Iannaccone, iddiasına göre tiramisunun mucidi! Kaynaklar daha erken dönemlerde, farklı isimler tarafından bu tatlının ortaya çıkmış olabileceğine işaret ediyor olsa da, göz ucuyla baktığımda, bu dünyaca ünlü tatlının Carminantonio Iannaccone'ye ait olduğunu söylemek mümkün. Diğer iddialardan biri ise 17. yüzyılda, Toskana Dükü III. Cosimo de Medici onuruna yapıldığıdır. Diğeriyse, 19. yüzyılın ortalarında İtalya'nın ilk başbakanı Camillo Cavour tarafından yaptırıldığıdır... Ancak içinde taze peynir ve çip yumurta barındıran bu tarifin buzdolabında muhafaza edilmesi gerektiği, bu yüzden tiramisu tarifinin çok da eski zamanlarda ortaya çıkmış olmasının mümkün olmadığı söyleniyor. 

Başarılı bir pastacı olan Iannaconne, 1993 ya da 1995'te Amerika'ya göçüyor, 2002 yılındaysa Baltimore'da "Piedigrotta Bakery"i açıyor ve bu dükkan halen hizmet vermekte. Yolu düşen bir uğrarsa, bana da oradan bir el sallayın :)

Çok komik değil mi? Reçetenin sahibi hayatta ama Türkiye'de pek çok teyze kendi yaptığı tiramisunun en doğrusu olduğunu iddia ediyor, üstelik başkalarının yaptıklarını beğenmiyor... Biz bu tarifler arasında boğulurken, bizi bu keyifli tatlıyla buluşturan Carminantonio Amca, hiç bu meselelerle uğraşmıyor ve gayet mütevazi bir tavırla "...sonuçta telefonu icat etmedim ya!" diyor...

Ne yazık ki ben de kendi bildiğim tarifi paylaşıyorum... Carmiantonio'nun tarifi için hadi Baltimore'a... 

Çok porsiyonlu tiramisu:

6 yumurta sarısı
4 yumurta beyazı
100 gram şeker
450 gram mascarpone peyniri
2-3 yemek kaşığı Amaretto (acıbadem likörü)
400 gram kedi dili
2 fincan soğutulmuş sert espresso-filtre kahve yoksa granül kahve 
Kakao

  • Kahveyi yapıyoruz, soğutuyoruz. Likörü ekliyoruz. 
  • İlk olarak 4 yumurta beyazını ayrı bir kaba, 6 yumurta sarısını ayrı bir kaba ayırıyoruz. 
  • Yumurta sarılarını şekerle, iyice çırpıyoruz. Bu karışıma mascarpone peynirini ekliyoruz. Güzelce karıştırıyoruz. 
  • Yumurta beyazını köpük olana kadar çırpıyoruz. Tavsiyem bir makina yardımı almanız. Yoksa elle çırparak da yapılabilir... 
  • Köpük haline gelmiş yumurta beyazını, yavaşça diğer yumurta karışımına ekliyoruz, usulca bir spatula yardımıyla birbirine yediriyoruz. 
  • Kedi dili bisküvilerini kahve karşımına 1-2 saniye kadar batırıp, tiramisuyu yapacağımız kabımıza diziyoruz. Bir sıra kedi dilini dizdikten sonra, kremamızın bir kısmını, bisküvilerin üzerine homojen bir şekilde döküyoruz. İşlemi tekrarlıyoruz.
  • Üzerini kapatıp, buzdolabında mümkünse 1 gece dinlendiriyoruz. 
  • Servis öncesinde, üzerine kakao serpiyoruz.

* Bu tarif için büyük boy borcam kullandım. Daha az miktarda denemek için tarifteki miktarların yarısını kullanabilirsiniz. 









Yorumlar

Popüler Yayınlar