Evde Gerçek Çikolata Yapıyorum! Aztekler’e ve Tüylü Yılan’a selam olsun!

Quetzalcoatl - Wikipedia'dan alınmıştır. 
Hayatımıza bu acı çekirdekleri sokan tüm Mezoamerika medeniyetlerine ve diğer tanrılarına da...

Her ne kadar kakao bitkisi yağmur ormanlarında yetişse de Tüylü Yılan yani Quetzalcoatl dedikleri bilgelik ve rüzgarın tanrısı tarafından ahaliye hediye edildiğine inanılmış.

Tanrı’nın yiyeceği olan  bu çekirdekler çeşitli işlemlerden geçerek baharatlarla, acı biberle veya balla tatlandırılarak bugün tükettiğimiz tatlı tadın tam tersine acı bir içecek olarak tüketilmiş.
Aztek ekonomisinde önemli bir yeri olan çekirdekler takas aracı olarak kullanılmış. Godiva’nın web sitesinde yazdığına göre:

4 çekirdek = 1 balkabağı
10 çekirdek = 1 tavşan veya 1 gecelik kadın

Gerçek çikolata! 
16. yüzyılda Avrupa’ya ulaşarak, içine şeker katılarak tüketilmeye başlanmış. Sanayi Devrimi’nin başlarında, 1815’te, Hollandalı kimyager Cenraad van Houten çikolatanın acılığını azaltacak bir keşifte bulunmuş. Bir kaç yıl sonrasında kakao yağının çıkmasını sağlayacak bir cihaz yapıyor böylece çikolata üretimi daha kolay ve ucuz hale geliyor. 1847’de ise Joseph Fry, eritilmiş kakao yağını kakaoya ekleyerek kalıp çikolata yapıyor. Henri Nestle tarafından geliştirilmiş süt tozu, Daniel Peter tarafından çikolataya eklenince, 1875 yılında sütlü çikolata icat ediliyor. 1879 yılına geldiğimizde Rudolphe Lindt çikolataya tat ve kıvamını geliştirerek çikolataya sınıf atlatıyor.

Çikolatanın Avrupa’ya gelişinden kısa bir süre sonra bu binlerce yıllık kutsal bitki bugün kabul gören formuna geliyor ve bugün dünya ekonomisine milyarlarca dolarlık katkı sağlıyor.

Aztekler’in tükettiği çikolata ile bizim bugün paketinden çıkarıp yediğimiz çikolatanın aynı şey olmadığının farkına varmışsınızdır. Evet, çikolata içindeki dev miktardaki şekerle inanılmaz tatlı bir şey. Ama tükettiğimiz şey gerçekten çikolata mı? Etiketi bir okusanıza, ne yiyorsunuz?

Şimdi bana “çikolatayı da mı evde yapalım” diyenler olacak. 

Evet, yapabiliyormuşuz. Kuvertürle yaptığımızdan bahsetmiyorum, onu da yapıyorum ama bu sefer gerçekten “gerçek” çikolata yapmayı denedim ve bu inanılmaz yoğun bitter tada sahip tarifi paylaşacağım. İlk denemem, çok acı ve ilginç bir kıvamı var! Acayip bir şey oldu! Heyecan verici!
Cocoa Nibs / Kakao Parçacıkları

Malzemeler:

100 g  işlem görmemiş kakao parçaları (Cocoa )
2 yemek kaşığı (tblsp) toz şeker
4 yemek kaşığı (tblsp)kakao yağı
Mermer havan

Malzemeleri büyük aktarlarda, organik/vegan gıda satan dükkanlarda bulmanız mümkün. Kakao parçacıklarını Bağdat Caddesi’ndeki bir aktardan, yağını ise Bodrum’daki bir aktardan almıştım. Şeker evde vardı. :)


Kakao yağı eklenmiş hali...
  • Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
  • Kakao parçalarını 10-15 dakikada bir çevirerek yaklaşık 30 dakika kadar kavuruyoruz. Fırını kapatıyoruz.
  • Kakao parçaları soğurken, mermer havanı ısınması için fırına koyuyoruz.
  • 10-15 dakika sonra kakao parçacıklarını havanda iyicene eziyoruz, 15 dakika kadar... (Daral geldiyse mutfak robotundan yardım alın.)
  • Şekeri ekliyoruz. Havanda macunumsu kıvama gelene kadar dövüyoruz. Yine geldilerse robotta devam...
  • Ve kakao yağını ekliyoruz, erimiyorsa içi hala ılık olan fırında bir kaç dakika beklesin sonra iyice karıştırıyoruz. Kalıplara dökülebilecek kadar sıvı bir kıvama gelmesi lazım.
  • Pütürler fazlaysa robottan yardım alabilirsiniz.
  • İstenilen kıvama gelince kalıplara döküp, 30-40 dakika soğumasını bekliyoruz.



Yorumlar

Popüler Yayınlar