Erik Turşusu

Turşuyu kurmamın üzerinden neredeyse 1 ay geçti, turşu bence yenebilecek kıvamda ama bence 1 ay kadar daha beklemeli...

Tarifi gramajlarla vereceğim ve 800 gram erik kullandım. Neden? 

Şu süpermarketlerde satılan kırmızı-beyaz puantiyeli kapaklı kavanozlar var ya, hah onlardan 2 tanesini kullandım da o yüzden. 1 kg'dan yapacağınızda da sıvı miktarını artırmanız yeterli olacaktır. 

800 g sert erik
75 g kaya tuzu tuzu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 limon 
5-10 diş sarımsak
3/4 su bardağı sirke
İçme suyu

Arzuya göre kişniş, karabiber, dereotu, kereviz yaprağı... 


- Kavanozun yarısından 1 parmak kadar fazla suya kaya tuzu, tuz ve sirkeyi koyuyor, suyun içinde iyice çözünmesini bekliyoruz. 

- Bu sırada sarımsakları ayıklayabilir, limonları yuvarlak dilimler olarak hazırlayabiliriz.

-İyice yıkanmış, sapları ayıklanmış erikleri kavanoza doldururken aralarına sarımsak ve limonları yerleştirip, turşu suyunu ağzına kadar dolduruyoruz. (Bir kaç tane karabiber, kişniş tohumu ya da taze otlardan ekleyebilirsiniz.) 

- Sıkıca kapağını kapatıp, hafifçe çalkalayıp, serin ve güneş almayan bir yerde saklıyoruz. Arada bir alt üst ederek, çalkalayarak 2 ay kadar bekliyoruz.  


Not: Turşu kuracağınız kavanozların temizliği oldukça önemlidir. Turşu, fermente olurken içinde kötü bakterilerin üremesini istemeyiz. Bu yüzden kavanozları kaynatmanızı, ardından temiz bir havluyla ya da kağıtla kurulamanızı öneriyorum. 




Yorumlar

Popüler Yayınlar