Tarte à la crème patissière

Bu leziz tarif 3 aşamadan oluşuyor. Öncelikle tart hamurunu hazırlayacağız. Hamurun en az 30 dakika, buzdolabında dinlenmesi gerekiyor. Ardından pastacı kremasını hazırlayacağız. En son da üzerine koyacağımız meyveleri dilimleyip, hafifçe karamelize edeceğiz.

Tart 

250 g un
150 g tereyağı
100 g şeker
2 yumurta sarısı
1 tutam tuz
Vanilya özütü 

Tereyağını küçük küpler halinde dilimliyoruz. Unla birlikte kum gibi olana kadar yoğuruyoruz. Ardından şekeri ekleyip, yoğurmaya devam ediyoruz. En son yumurta sarılarını,  1 tutam tuzu ve vanilyayı ekliyoruz. Hamur birbirine tutunana kadar yoğuruyoruz. 

İhtiyaca göre 1 yemek kaşığı kadar su ve/veya bir miktar unla hamurun kıvamını toparlamak mümkün. 

Bir araya gelen hamuru, top yapıp, streç filme sarıp, buzdolabında 30-40 dakika dinlendiriyoruz. Vaktiniz yoksa 1 gün kadar da kalabilir. Ancak dolaptan çıktığında, hamur ekstra sert olacağı için bir süre yumuşamasını için dışarıda dinlendirmeniz gerekebilir. 

Unladığımız tezgahımızda, merdane yardımıyla hamuru tart kalıbımızın genişliği kadar açıyoruz. 1 cm'den daha ince bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Hamuru kalıba yerleştiriyoruz. Kenarlarını kalıpla eşit boyda olacak şekilde, iyice yerleştiriyoruz. 

Hamura çatalla delikler açıp, üzerine, ağırlık yapması ve kabarmaması için bir avuç kadar çiğ bakliyat (nohut, fasulye vs..) koyuyoruz. 

180 C'de ısıtılmış fırında 30-40 dakika kadar pişiriyoruz.

Pastacı Kreması

300 ml süt
3 yumurta sarısı
50 g toz şeker
20 g un
20 g mısır/buğday nişastası
Vanilya


Şeker ve yumurtayı iyicene çırpıyoruz. 
Unu ve nişastayı eleyerek, karışıma ekleyip, güzelcene çırpıyoruz. 

Sütü hafif ısıtıyoruz. Kaynamamasına dikkat etmeli! Kaynarsa, soğumasını beklemeliyiz.
Ilınmış sütü, çok yavaş bir şekilde, karışıma ekliyoruz. Yumurtların pişip, kesik kesik olmaması için, ayrı bir kapta sütle karışımı yavaş yavaş aynı ısıya getirmenizi öneririm. 

Süt, karışımla kesilmeden bir araya gelince, vanilya ekliyoruz. Bir tencereye alıp, sürekli çırparak, kısık-orta ateşte kıvam alıp, hafiften fokurdayana kadar pişiriyoruz. Ateşten alıp, soğutuyoruz. 

Öneriler: 
- Yumurta kesilirse, süzgeçten geçirerek kurtarabilirsiniz. Daha da pürüzsüz bir kıvam için her şekilde süzgeçten geçirin! 
- Krema soğuduktan sonra üzerini kapatırken, streç filmin kremayla temas etmesini sağlarsanız, krema üzerinde kabuklaşma oluşmaz. 
- 2-3 gün buzdolabında saklayabilirsiniz. 


Karamelize Meyve

Ben bu tarifte ananas ve elma kullandım. 3 elma, 1 ananas! (Ananas, beyimin arzusuyla eklenmiştir.) 
Ananas yerine 2 elma daha ekleyebilirsiniz. 

Meyveleri, elma dilim dediğimiz şekilde güzel güzel dilimliyoruz. Öncelikler elmaları pişirmeye başlıyoruz. Bir tavada elmaların üzerine, 3 yemek kaşığı kadar toz şeker, 1 yemek kaşığı kadar da teryağı ekliyoruz. Biraz tarçın, karanfil ve arzu ettiğiniz aromatik baharatlarla lezzetlendirip, hafif karamelize oluncaya kadar pişiriyoruz. Bu süreçte ananasları ekleyebilir ya da ananasları ayrı pişirebilirsiniz. 


Öneriler:

- Şeker miktarını damak tadınıza göre artırabilir veya azaltabilirsiniz. 
- Çiğden koymak istediğinz meyvelerin kararmaması için marketlerde satılan toz jelatinları kullanabilirsiniz. Tarifini paketin arkasında bulabilirsiniz. 




Her şey hazırsa, kalıptan çıkardığımı tarta, kremayı güzelcene döküp, eşit bir şekilde yaydıktan sonra meyveleri arzu ettiğiniz şekilde dizin. Voilà!

Yorumlar

Popüler Yayınlar