Ballı Mahmudiye ve Şehriye Pilavı


2 adet tavuk göğsü
2 kepçe tavuk suyu*
5-6 adet arpacık soğanı
2 yemek kaşığı bal
6 adet kuru hurma (çekirdeği çıkarılıpi dilimlenmiş)
1 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı kabuğu çıkarılmış, ikiye ayrılmış badem ya da file badem
1 tatlı kaşığı toz tarçın
Zeytinyağı
1 avuç maydanoz

*Tavuk suyu:
Tavuk göğsünü soğuk suyla bir taşım haşlayıp, süzüyoruz. Tekrar soğuk ekleyip, içine ortadan ikiye kesilmiş 1 baş sarımsak, kereviz sapı, havuç, karabiberi tülbente sararak suya atıp, 45 dakika kadar haşlıyoruz. Bu arada üste biriken köpükleri alıyoruz.

Haşlanmış tavuk göğüslerini küp küp doğruyoruz. Arpacık soğanları zeytinyağında kavurmaya başlayıp, rengi hafiften dönmeye başlayınca tavukları ekliyoruz, 4-5 dakika kadar sonra bademleri ekliyoruz. Kızarana kadar çeviriyoruz. Hurmaları, kuş üzümünü, tarçını, tuzunu ekleyip önce 1 kepçe tavuk suyunu ekleyip, suyunu çektiriyoruz, ardından 1 kepçe daha ekliyoruz. Suyu tam çekmeden 2 yemek kaşığı balı ekleyip, karıştırıyoruz. Suyunu tamamen çekince ocaktan alıyoruz. 1 avuç doğranmış maydanoz ile servis ediyoruz.

Şehriye Pilavı
1 fincan şehriye
1 yemek kaşığı tereyağı
1+1/2 su


--> Suyu kaynatıyoruz. Tencerede tereyağını eritiyoruz, şehriyeleri ekliyoruz. Rengi kahverengine dönene kadar fakat yanmamasına dikkat ederek kavuruyoruz. Tuzunu ekledikten sonra suyunu da döküyoruz, kısık ateşte pişiriyoruz. Suyunu çekince, üzerine kağıt havlu veya temiz bir bez koyarak demlemeye bırakıyoruz.




Not: Beni tanıyanlar yıllardır tavuk yemediğimi bilirler ama bu ara tavukla ilgili araştırma yapmam gerekiyordu. Ev ahalisi de bayram etsin diye pişirip, paylaştım. Serbest gezen, organik tavuk ürünleri kullanmanızı tavsiye ediyorum. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar