Su Muhallebisi

Su muhallebisi, Osmanlı döneminde yapılan, tüketilen, sevilen bir tatlıdır. Hafif olmasının yanı sıra farklı sunumu ile güzel bir tatlı yeme ritüeli yaşatıyor olması oldukça keyifli.

Günümüzde su muhallebisini pek çok kimse bilmiyor sanki, yanılıyor muyum? Muhallebicilerde bulmak mümkün elbette ama yine de en güzeli evde yapılanıdır zira bir kaç gün bekleyince üzeri kabuk bağlıyor ve ağızda bıraktığı his hiç de hoş değil. Her zaman tazesine denk gelemeyince ki zaten senede bir iki defa yediğim bu tatlıyı, 15 dakikada evde yapmayı tercih ediyorum.

2009'da, bloğun ilk tariflerinden biri olarak paylaştığım bu leziz tatlıyı burada yine paylaşıyorum, hadi bakalım...

Malzemeler: 

3,5 bardak süt
3,5 bardak su
1 bardak buğday nişastası

İsteğe göre: 

1/2 bardak şeker
Vanilya özütü

Üzerine:

Gül suyu
Pudra şekeri veya üzüm pekmezi

Su muhallebisinin içine şeker ve vanilya eklenmez. Servis esnasında üzerine gül suyu ve pudra şekeri ya da pekmez dökülerek şeker ve tat dengesi sağlanıyor. Yine de bu tada alışık olmayanlar için, nişasta tadını kırmak ve lezzeti artırmak için bireysel bir dokunuşu tavsiye ediyorum.

Süt, su, nişasta, şekeri bir tencereye koyuyoruz. İyice karıştırıp, ocağa alıyoruz. Kıvamı yoğunlaşıp, kaynamaya başlayana kadar sürekli karıştırıyoruz. Kaynama başladıktan sonra bir kaç dakika daha karıştırarak fokurdamasına izin veriyoruz.

Muhallebiyi dökeceğimiz kabı, su ile ıslatıyoruz, muhallebiyi döküyoruz. Soğuyunca üzerini kapatıp, buzdolabına kaldırıyoruz.

Servis etmeden önce, porsiyonlayıp tabağa alıyoruz. Üzerine gül suyunu döküyoruz, bir miktar da pekmez ya da bir kaç kaşık pudra şekeri... Bekletmeden yiyoruz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar